Özel tiyatrolara yeniden devlet yardımı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2007 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel tiyatrolara devlet desteğinin yolunu yeniden açan düzenleme yapıldı.

Özel tiyatroların yönetmelikte belirtildiği gibi 10 gün içinde başvurularını yenilemesi gerekirken, başvurmayan tiyatrolara da müracaat hakkı tanındı. Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik'in bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Özel tiyatroların söz konusu yönetmelikte belirtildiği gibi 10 gün içinde başvurularını yenilemeleri gerektiğini ifade eden Tokel, şunları kaydetti:

?Müracaat etmeyenler için de müracaat hakkı tanıdık. Bu on gün içinde müracaat edecekler. Onları da değerlendirmeye alacağız. Hızla kurulu toplayıp kurulda alınan kararlar doğrultusunda yardımların hızlı bir şekilde özel tiyatrolara aktarılmasına ilişkin çalışmalarımızı sürdüreceğiz.?

?SAYIN BAKAN YARDIMIN BİRLEŞTİRİLMESİ TARAFTARI?

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, özel tiyatrolara yapılacak yardımın şekliyle ilgili basına da yansıyan sözleri olduğunu hatırlatan Tokel, ?Sayın Bakanın takdiri ve talimatları doğrultusunda özel tiyatrolara yardım için rakamı da belirleyeceğiz? dedi.

Yardım miktarının belirlenmesinin ardından gerekli çalışmaları yapacaklarını anlatan Tokel, ?Sayın Bakanımız, geçen sene veremediğimiz yardımın bu yılla birleştirilmesi taraftarı? diye konuştu. Yönetmelikte Türk oyun yazarlarına ait eserlere öncelik verileceğini belirten Tokel, ?Yönetmeliğin öyle bir yönü, yerli eserleri teşvik gibi bir amacı var? dedi.

ÖZEL TİYATROLARA YARDIM

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ?Özel Tiyatrolara Devlet Desteği Yönetmeliği?, 11 Ağustos 2006 tarihinde yürürlükten kaldırıldı.

2006 yılı başından itibaren uygulanmaya başlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun genel perspektifi içinde ticari kimliği olan özel tiyatrolara nakden yardım mümkün bulunmadığından söz konusu yönetmelik kaldırıldı ve Bakanlık tarafından yeni bir düzenleme yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, özel tiyatrolara 11 yılda toplam 4 trilyon 190 milyar 594 milyon TL (4 milyon 190 bin 594 YTL) yardım yapıldı. Bakanlık tarafından 1982 yılından bu yana verilen destek, 1995 yılından itibaren yönetmelik çerçevesinde dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber